GISPLAN znova prístupný

22.05.2013 Prešov

Mestský úrad v Prešove spustil pre verejnosť obľúbený mapový systém GISPLAN. Od dnešného dňa je systém opäť voľne prístupný priamo z oficiálnej webovej stránky mesta.

Prostredníctvom systému GISPLAN poskytuje mesto občanom dôležité informácie vo forme prehľadných digitálnych máp. V intuitívnej a pomerne širokej ponuke sú kvalitné letecké snímky mesta, aktuálne katastrálne mapy, ako aj rôzne ďalšie špecializované mapy. Využívané sú predovšetkým letecké snímky, tzv. ortofotomapy, ktoré zachytávajú reálny stav územia a zmeny, ktoré v ňom postupne nastávali. Zaujímavosťou je, že okrem ortofotomapy z posledného leteckého snímkovania v roku 2012 sú k dispozícii aj všetky staršie snímky, ktorými mesto disponuje. Z pohľadu občanov je určite zaujímavou a užitočnou katastrálna mapa mesta, ktorá má síce iba informatívny, ale napriek tomu dôležitý charakter. Zo špecializovaných máp systém GISPLAN ponúka mapy využívané v rámci správy majetku mesta, miestnych komunikácií, či verejnej zelene.

Mesto Prešov využíva systém GISPLAN v rámci riadenia samosprávy už od roku 2009. Občanom a návštevníkom mesta bol sprístupnený o dva roky neskôr v roku 2011. Začiatkom tohto roka však boli služby systému pozastavené. Dôvodom bol nedoriešený zmluvný vzťah s jeho dodávateľom. Začiatkom mája sa mesto s dodávateľskou spoločnosťou Gista dohodlo na pokračovaní spolupráce a od 20. mája 2013 je GISPLAN znova prístupný verejnosti. Podľa vyjadrenia primátora Pavla Hagyariho, vychádza mesto v ústrety hlavne občanom. „GISPLAN aktívne využívajú nie len pracovníci nášho mestského úradu a poslanci, ale aj obyvatelia Prešova. Stal sa obľúbeným a vyhľadávaným informačným prostriedkom, preto jeho služby chceme aj naďalej poskytovať, “ skonštatoval Hagyari.

Odkaz na vstup do systému: http://mapa-presov.gisplan.sk

Jana Jurčišinová, Mgr.
 

Vyberte región

mark